Επικοινωνία

email: mail@1epal-almyr.mag.sch.gr Τηλέφωνα: Γραμματεία: 2422-0-23700, Διευθυντής: 2422-0-24757, Fax: 2422-0-24757, Ταχυδρ.Διεύθ: Οπλ.Ι.Βελέντζα & Μητάκου, 37100 Αλμυρός Μαγνησίας. Υπεύθυνος Ιστολογίου: Βαλκανιώτης Δημήτριος ΠΕ86 email: dvalkan@sch.gr

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑ.Λ ΑΛΜΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ


     Ημέρα Πέμπτη 24/2/2011 αναχωρήσαμε, η πολιτιστική ομάδα  του 1ου  ΕΠΑ.Λ Αλμυρού, από τον Αλμυρό με προορισμό την Κων/πολη, πραγματοποιώντας 4ήμερη εκδρομή στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Γνωρίζω τις βιβλιοθήκες». Μετά από 12 ώρες ταξίδι φθάσαμε στη «Βασιλεύουσα» την χτισμένη στους  επτά  λόφους Κων/πολη, στο σημείο όπου όπως εξιστορεί στα Γεωγραφικά ο Στράβων, ιδρύθηκε η πόλη Βυζάντιο το 658 π.Χ. από Μεγαρείς αποίκους, με επικεφαλής τον Βύζαντα, από τον οποίο και πήρε το όνομά της.

     Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Α', στα εγκαίνιά της το 330 μ.Χ. , την μετονόμασε Nova Roma (Νέα Ρώμη), όνομα που όμως δεν επικράτησε, καθώς η πόλη έγινε γρήγορα γνωστή ως Κωνσταντινούπολη (=πόλη του Κωνσταντίνου), από το όνομα του ιδρυτή της. Όπως παραδίδει ο ιστορικός Σωκράτης στην Εκκλησιαστική Ιστορία, η ονομασία Νέα Ρώμη κατοχυρώθηκε δια νόμου και φαίνεται πως απηχούσε ένα ρητορικό παραλληλισμό μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινούπολης. Άλλες ονομασίες που της αποδόθηκαν είναι «Βασιλεύουσα», «Βασιλίς των πόλεων», «Μεγαλόπολις» και «Επτάλοφος», ενώ αναφορά γίνεται και στο όνομα «Ανθούσα».
    
     Το ταξίδι κουραστικό αλλά η  συγκίνηση μας μεγάλη γιατί ο νους μας ταξίδεψε πολύ πίσω στα παλιά χρόνια, και θυμήθηκε τις παραδόσεις, που θέλουν τον μαρμαρωμένο  βασιλιά να ξυπνά και  ηχεί νοερά μέσα  μας το «…πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας Θάναι».

Η επίσκεψη στη Βιβλιοθληκη του Οικουμενικού Πατριαρχείου

     Ξεκούραστοι την  Παρασκευή το πρωί επισκεφθήκαμε την περιοχή  Φανάρι, που βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το λίκνο της ορθοδοξίας, και σ’ αυτό το χώρο υπάρχει σπουδαία βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα. Στην αίθουσα χειρόγραφων υπάρχουν 3 σειρές χειρογράφων, το πιο παλιό χρονολογείται το 1525 μ.Χ. Τα βιβλία είναι περίπου 3000. Στον κάτω όροφο φιλοξενούνται 60.000 βιβλία, κλασσικές εκδόσεις και τα περισσότερα έχουν αποκτηθεί από δωρεές. 
 
Άποψη της βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου
Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ











Μελετίου "ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ" ,1828
"ΚΗΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ" του 1819











     Στον Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου, προσκυνήσαμε τα σεπτά σκηνώματα της Αγίας Ευφημίας, της Αγίας Θεοφανούς και της Αγίας Σολομωνής στο δεξιό κλίτος του ναού, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στο αριστερό κλίτος. Στο δεξιό κλίτος στη γωνία συγκλονιστήκαμε βλέποντας τη ¨Στήλη της Φραγγελώσεως» η μαρμάρινη μαύρη κολώνα στην οποία είχαν δέσει Τον Χριστό πριν Τον σταυρώσουν.

Ο Πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου (τρίκλιτη βασιλική)

Η Στήλη της Φραγγελώσεως
Τα οστεοφυλάκια των τριών Αγίων γυναικών



















Το Ρούμελι Χισάρ
    Νωρίς  το απόγευμα πήγαμε την κρουαζιέρα μας στον Βόσπορο και είδαμε και τα υπόλοιπα αξιοθέατα τόσο από την ευρωπαϊκή μεριά όσο και από την ασιατική. Για να περιγράψω την κρουαζιέρα που πραγματοποιήσαμε στο Βόσπορο, δεν αρκεί μονάχα μια λέξη, αλλά περισσότερες: Υπέροχη. Ανεπανάληπτη. Μοναδική. Μαγευτική! Πραγματικά, ο γύρος του Βοσπόρου είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις για έναν επισκέπτη. Το πιο εξυπηρετικό μέσο γι’ αυτή την εκδρομή, ήταν φυσικά, τι άλλο; Ένα καραβάκι. Όση ώρα ρεμβάζαμε επάνω στο πλοίο, αγναντεύοντας το δειλινό, είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε προσεκτικά τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, κατά μήκος των ακτών. Και τι δεν είδαμε! Ξύλινες παραθαλάσσιες βίλες, όμορφα τεμένη, πολυτελή παλάτια του 19ου αιώνα και μεγαλειώδη αρχιτεκτονικά συγκροτήματα. Πέρα, στο βάθος, τα σκοτεινά βουνά της  Ασίας, ρίχνουν τις μακριές, μουντές σκιές τους σε μεγάλη απόσταση πάνω από το νερό και οι αεικίνητες κορυφές των ψηλών δέντρων δανείζουν μια τελευταία πινελιά ομορφιάς σ’ ένα τοπίο, που εφάμιλλό του ίσως να μην υπάρχει σ’ όλο τον κόσμο!


Μικρή ταινία από την περιήγηση στον βόσπορο με το κάστρο Ρούμελ Χισάρ 

Η Πλατυτέρα των Ουρανών
     Το Σάββατο πραγματοποιήσαμε την επίσκεψη στην Αγιά Σοφία που την βλέπεις με το που φθάνεις στην Πόλη. Κατά τον Προκόπιο, «θέαμα κεκαλλιστευμένον, τοις μεν ορώσει υπερφυές τοις δε ακούουσι παντελώς άπιστον». Θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική ,είδαμε τα θαυμάσια ψηφιδωτά. Η λάμψη και η ακτινοβολία της θρυλικής Αγιά-Σοφιάς, δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο κτίσμα στον κόσμο: Ο θόλος της σου δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται στον αέρα! Θαρρείς πως η φωνή του Ιουστινιανού, εξακολουθεί να  πάλλεται μέσα στη Μεγάλη Εκκλησιά: “Νενίκηκά σε Σολομών”! 

     Μπαίνοντας στον ναό της του Θεού Σοφίας, τον αείφωτο φάρο της εκκλησίας, ένα δέος μας κατέλαβε. Ανεβήκαμε το πέτρινο σοκάκι που οδηγεί στον γυναικωνίτη. Δεκάδες τουρίστες πηγαινοέρχονταν, ενώ κάποιοι άλλοι στέκονταν ακίνητοι και με σεμνή ενδυμασία, σαν να μην ήθελαν να  προσβάλουν την ιερότητα του χώρου. 
Ψηφιδωτά στη Αγιά Σοφιά
   
     Τότε, κάναμε την εξής ευχή: Αχ, και να γινόταν να μαζεύονταν εκεί, άνθρωποι από όλες τις γωνιές της γης, ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής και να έδιναν τα χέρια! Να προσεύχονταν με ευλάβεια, κίτρινοι, μαύροι και λευκοί κάτω από την ίδια στέγη! Αχ, και να άνοιγε διάπλατα, η μυστική πύλη όπου είναι ο κρυμμένος ο παπάς, όπως αναφέρει ο θρύλος. Να δραπέτευε απ’ το καταφύγιό του ολόχαρος και πανευτυχής, πανέτοιμος για να εκπληρώσει τον ιερό σκοπό του: Να τελέσει μια λαμπρή Θεία λειτουργία  μέσα στην Αγιά-Σοφιά!

Η Πολιτιστική Ομάδα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού έξω από την Αγιά Σοφιά

     Δίπλα από την Αγία Σοφία είναι ο Ιππόδρομος και το Μπλε Τζαμί, που και σε αυτά  μας ξενάγησε ο ξεναγός που είχαμε μαζί μας.

Ο Ιππόδρομος (αριστερά) όπως είναι σήμερα (πλατεία Σουλτάν Αχμέτ),
δεξιά το Μπλέ Τζαμί και στο βάθος η Αγιά Σοφιά
      Ενδιαφέρον παρουσίασε και η επίσκεψη στη  Κιστέρνα του Ιουστινιανού, παλιό υπόγειο υδραγωγείο.

 



   




Η Κιστέρνα του Ιουστινιανού

Τα μισοτηγανισμένα Ψάρια (σύμφωνα με την παράδοση)
     Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Μοναστήρι  Βαλουκλί. Ο ιερός ναός της Ζωοδόχου Πηγής έχει χτιστεί πάνω στη διασημότερη πηγή της Κωνσταντινούπολης, που πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Στα τούρκικα είναι γνωστό ως “Μπαλουκλί”, από τα ψάρια (“μπαλίκ” στα τουρκικά) που κολυμπούν στη λιμνούλα της ιερής πηγής. Σ’ αυτή τη δεξαμενή αναφέρεται ο μύθος με τα τηγανισμένα ψάρια. Κατά την άλωση ένας μοναχός τηγάνιζε ψάρια. Ξαφνικά, ένας άλλος μοναχός παρουσιάστηκε στην πόρτα και του μετέφερε την είδηση της αλώσεως της Πόλης. Ο μοναχός, τότε, είπε: “Θα το πιστέψω μόνο εάν τα ψάρια πηδήξουν έξω απ’ το τηγάνι”! Και ω του θαύματος! Τα ψάρια μισοτηγανισμένα πήδηξαν στο αγίασμα!

 


       


  
   

 Οι τάφοι των Πατριαρχών στο Μπαλουκλί

     Επιπλέον, το ελληνικό νεκροταφείο στο Μπαλουκλί, αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ορθόδοξο κόσμο. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κοιμητήρια της πόλης και πολλοί μητροπολίτες και πατριάρχες της Κωνσταντινούπολης είναι θαμμένοι εκεί.

      Υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες ταφόπετρες στο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο του Μπαλουκλί. Οι παλαιότερες απ’ αυτές είναι ενσωματωμένες στην πλακόστρωση του ναού και τα επιγράμματά τους είναι σε «καραμανλί», δηλαδή γραμμένα στα τούρκικα με ελληνικό αλφάβητο. Στις ταφόπετρες των αντρών  υπάρχουν χαραγμένες εικόνες σχετικές με το επάγγελμα ή την τέχνη τους: το ψαλίδι του ράφτη, το φτερό του γραφέα, το ανοιχτό βιβλίο του σπουδαστή ή του δασκάλου, το σφυρί του χτίστη, το κρασοβάρελο του ταβερνιάρη.

     Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη  Μονή των Βλαχερνών , που στο παρεκκλήσι  υπάρχει αγίασμα με ιαματικό νερό, που εξακολουθεί να προσελκύει χριστιανούς και μουσουλμάνους. Εκεί υπάρχει η γνωστή καρκινική γραφή (ή καρκινικός στίχος) «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ  ΟΨΙΝ », η οποία βέβαια δεν έχει καμμιά σχέση με την αρχική, που υπήρχε στην Αγιά Σοφιά την εποχή του Ιουστινιανού.

Παναγία των Βλαχερνών
Το αγίασμα στις Βλαχέρνες











     Ένα ρίγος μας διαπέρασε μόλις εισήλθαμε στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Εκεί ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος! Η Βλαχερνίτισσα έσωσε την Κωνσταντινούπολη από τους βάρβαρους Αβάρους το 626 μ.Χ., σηκώνοντας ανεμοστρόβιλο, που κατάστρεψε το στόλο τους και σε ανάμνηση αυτού του θαύματος ψάλλεται κάθε χρόνο τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ο  κύκλος ύμνων που ονομάζεται Ακάθιστος. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι ο ναός είναι νεότερος γιατί ο παλιός έχει καταστραφεί.


     Το πιο ενδιαφέρον σημείο της επίσκεψης μας που θα μας μείνει αξέχαστο είναι ότι το Σάββατο το απόγευμα στο Πατριαρχείο παρακολουθήσαμε μαζί με πολλούς μαθητές από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, τον  εσπερινό της Κυριακής των Απόκρεω, που τελέστηκε  χοροστατούντος του Οικουμενικού  Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προσέρχεται στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου για να χοροστατήσει στην ακολουθία του Εσπερινού της Κυριακής των Απόκρεω

Απόσπασμα από την ομιλία του Πατριάρχη για την Ελληνική Γλώσσα

      Έπειτα, είχαμε μια σημαντική συνάντηση με τον Παναγιώτατο Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος μας καλοσώρισε θερμά και εξέφρασε την επιθυμία να βλέπει όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες  επισκέπτες, γιατί παρά τις όποιες ταλαιπωρίες που υπέστη ο ελληνισμός και η ορθοδοξία το πατριαρχείο παραμένει σ’ αυτό το καίριο σημείο. Μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ήταν φοβερά φιλικός και διαχυτικός. Ιδιαίτερα όταν έμαθε ότι είμαστε επισκέπτες από τον Αλμυρό Μαγνησίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του και μας ζήτησε να μεταφέρουμε του χαιρετισμούς του στον Μητροπολίτη μας, με τον οποίο έχει άριστες σχέσεις. Στη συνέχεια μας έδωσε τις πατρικές του ευχές και μάλιστα, δέχθηκε χωρίς κανέναν ενδοιασμό να φωτογραφηθεί  μαζί μας!

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο έξω από τον Πατριαρχικό ναό του Αγιου Γεωργίου στο Φανάρι
      Συνεχίζοντας την περιήγησή μας σειρά είχε και η επίσκεψη στη κλειστή αγορά (Καπαλί  Τσαρσί) με τα 4300 μαγαζιά, με διάφορα πράγματα, ένας πραγματικός λαβύρινθος, με πλήθος κόσμου. Εκεί  αγοράσαμε τα φημισμένα λουκούμια, μπακλαβάδες και το ξεχωριστής γεύσης τσάι.
 








Στη σκεπαστή αγορά Καπαλί Τσαρσί στα τούρκικα

     Ο περίπατός μας στην πλατεία Ταξίμ συνοδεύτηκε από γαστρονομική πανδαισία. Δοκιμάσαμε όσες περισσότερες συνταγές μπορέσαμε από τη φημισμένη τουρκική κουζίνα.

Καζάν Ντιπί (πάτος του καζανιού)
Ισκεντέρ κεμπάπ




     







     Την επομένη αναχωρήσαμε φορτωμένοι με πολλές εικόνες, γνώσεις, γεύσεις, εντυπώσεις και αφήσαμε πίσω μας την Πόλη. Στα αυτιά μας αντηχεί για τελευταία φορά η φωνή του μουεζίνη να αναπέμπει την δέηση του προς τον Αλλάχ.

     Μια επίσκεψη στην Πόλη αποτελεί ένα από τα πιο συγκινητικά και υποβλητικά ελληνοχριστιανικά προσκυνήματα. Η απουσία χρόνων από την παλιά βυζαντινή πρωτεύουσα, δημιουργεί τον πιο φλογερό νόστο. 
              
     Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας στήριξαν οικονομικά και βοήθησαν στην υλοποίηση της εκδρομής μας.
  
Η πολιτιστική ομάδα του 1ου  ΕΠΑ.Λ  Αλμυρού : 

Αντωνιάδης Θανάσης, Γιαννίκαρα Μαρία, Γκρίνιας Παντελής, Καλλέ Μαρία, Καλλοπίτα Χρύσα, Καναβός Θανάσης, Καρατζιάς Δημήτρης, Κωστούλας Κωνσταντίνος, Μακανίκας Γιάννης, Μαστραφτσής Παναγιώτης Μαυρογένης Γιώργος, Μπιζάτης Σπύρος, Μπούρχας Χάρης, Παρθένης Στέφανος, Πόποβα Πέτια, Σκοτινιώτη Ρένη, Τσαπάρας Χρήστος, Χαλκιάς Γιώργος, Χιώτης Κωνσταντίνος .

ΣΥΝΟΔΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

ΚΑΓΚΑΡΑΚΗ  ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΝΤΟΥΒΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΜΠΡΑΖΟΓΟΥΛΑ ΚΩΝ/ΝΑ, ΛΥΚΙΔΗΣ   ΣΤΑΘΗΣ