Επικοινωνία

email: mail@1epal-almyr.mag.sch.gr Τηλέφωνα: Γραμματεία: 2422-0-23700, Διευθυντής: 2422-0-24757, Fax: 2422-0-24757, Ταχυδρ.Διεύθ: Οπλ.Ι.Βελέντζα & Μητάκου, 37100 Αλμυρός Μαγνησίας. Υπεύθυνος Ιστολογίου: Βαλκανιώτης Δημήτριος ΠΕ86 email: dvalkan@sch.gr

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Η μελισσοκομική στην Ανάβρα Μαγνησίας

     
    Μια σπουδαία σπουδαία ευκαιρία είχαν την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 στην Ανάβρα, να γνωρίσουν οι μαθητές της Περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου ΕΠΑΛ ΑΛΜΥΡΟΥ από κοντά τη μελισσοκομική τέχνη από έναν μελισσοκόμο, πατέρα μαθήτριάς μας τον κο Σωτήρη Κατσικογιάννη. 
   
   Η ενημέρωση έγινε στο χώρο της της ταβέρνας "Το μπαλκόνι της Ανάβρας" και μαζί ενημερώθηκαν και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ανάβρας που παραβρέθηκαν εκεί με τον δασκαλό τους κο Παπαγεωργόπουλο Αντώνη από το blog του οποίου αντιγράψαμε πολλά στοιχεία για την ανάρτησή μας ( http://papageorgopoulos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_29.html ). 
    Ο κος Σωτήρης Κατσικογιάννης ασχολείται πολλά χρόνια, παραγωγός μελιού από τους καλύτερους με αγνό, φυσικό μέλι από τη χλωρίδα του χωριού. Συλλέγει μέλι ανθέων, θυμαρίσιο και δέντρων του βουνού της Όθρεως. Αυτή η βιωματική δράση, εμπλουτισμένη με τον απλό και γνήσιο λόγο του, μας πρόσφερε γνώσεις για τη δομή του μελισσιού,τη ζωή και τη δραστηριότητα των μελισσών.



     Ο κ.Σωτήρης είπε: "η μελισσοκομία είναι τέχνη αλλά και επιστήμη ταυτόχρονα. Είναι από τα επαγγέλματα που απαιτούν πληθώρα θεωρητικών και τεχνικών γνώσεων με διαφορετικό αντικείμενο, όπως: η μορφολογία της μέλισσας και του γόνου, η βιολογία της μέλισσας και του μελισσιού, οι ασθένειες του μελισσιού, η μελισσοκομική χλωρίδα, το κλίμα της περιοχής ή των περιοχών που ασκείται η μελισσοκομία, οι χειρισμοί του μελισσιού, η διαχείριση των ανθοφοριών και των μελιτοφοριών, η μεταχείριση του μελιού και άλλα.
    Ένας αρχάριος μελισσοκομος δεν μπορεί και ούτε χρειάζεται να τα μάθει όλα αυτά από την αρχή. Αναγκαία είναι η γνώση της μορφολογίας της εργάτριας μέλισσας, του κηφήνα και της βασίλισσας, η όψη του γόνου, η βιολογία του μελισσιού και οι κανόνες που ρυθμίζουν την συμπεριφορά των μελισσών Η γνώση αυτή δεν μπορεί να αποκτηθεί μόνο με την άσκηση της μελισσοκομίας, ακόμα και για τον πιο έμπειρο μελισσοκόμο.Τα πρώτα αναγκαία εργαλεία για τον αρχάριο μελισσοκόμο είναι το καπνιστήρι, η μελισσοκομική μάσκα και το μελισσοκομικό εργαλείο (ξέστρο ή σπάτουλα). Με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη του μελισσοκομείου, θα γίνεται και η αγορά των αναγκαίων κατά περίπτωση εργαλείων.
 
    Ακολούθησαν ερωτήσεις των παιδιών,στις οποίες απάντησε με πολλή προθυμία και προβάλαμε στην τηλεόραση μέσα από τον υπολογιστή,διαδικτυακούς τόπους με σχετικά βίντεο για το μελίσσι και τη ζωή του μελισσοκόμου.










    Τους μαθητές του σχολείου μας συνόδευσαν οι εκπαιδευτικού Λυκίδης Ευστάθιος, Αρχοντή Βασιλική και Αμπραζογούλα Κωνσταντίνα.