Επικοινωνία

email: mail@1epal-almyr.mag.sch.gr Τηλέφωνα: Γραμματεία: 2422-0-23700, Διευθυντής: 2422-0-24757, Fax: 2422-0-24757, Ταχυδρ.Διεύθ: Οπλ.Ι.Βελέντζα & Μητάκου, 37100 Αλμυρός Μαγνησίας. Υπεύθυνος Ιστολογίου: Βαλκανιώτης Δημήτριος ΠΕ86 email: dvalkan@sch.gr

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Στροφή προς το ΕΠΑΛ από ντόπιους μαθητές.



(ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ έκδοση 8/3/2014)

Αντί φοίτησης στο Γενικό Λύκειο…

Και με νέες ειδικότητες, καταγράφεται αυξητική τάση

     Συνεχώς αυξανόμενα είναι τα ποσοστά των μαθητών της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού, που επιλέγουν το ΕΠΑΛ αντί του Γενικού Λυκείου για να φοιτήσουν, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία των προηγούμενων ετών, καθώς και εκτιμήσεις για τη νέα σχολική χρονιά.
      Η στροφή στην Τεχνική εκπαίδευση που καταγράφεται -τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια- έχει να κάνει με τις συνεχόμενες εξαγγελίες και παλινωδίες του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΠΑΛ τα οποία εστάλησαν και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, κατά το σχολικό έτος 2011-2012 στο ΕΠΑΛ Αλμυρού φοιτούσαν 213 μαθητές, ενώ την τρέχουσα σχολική χρονιά (2013-2014) φοιτούν 239. Η αύξηση αυτή είναι της τάξης του 12% περίπου και κατά τη νέα σχολική χρονιά (2014-2015), μετά από έρευνα, προβλέπεται περαιτέρω αύξηση του μαθητικού δυναμικού το οποίο θα προσεγγίσει τους 300 μαθητές (αύξηση 25%).
     Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι λεγόμενοι καλοί μαθητές, με υψηλές βαθμολογίες στα Γυμνάσια της περιοχής μας, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια δεν σκέφτονταν καν να πάνε στο ΕΠΑΛ, όμως τα τελευταία χρόνια επιλέγουν τη …σιγουριά του ΕΠΑΛ με τις πιο εύκολες Πανελλαδικές εξετάσεις, από τον κόπο και τα έξοδα από τις πρώτες –κιόλας- χρονιές του Γενικού Λυκείου.
     Όπως τονίζουν στον «Λαό του Αλμυρού», Διευθυντές Γυμνασίων της περιοχής μας, «η τάση προς το ΕΠΑΛ αναμένεται να καταγραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια από το μεθεπόμενο σχολικό έτος, όταν και θα έχει εφαρμοσθεί για πρώτη χρονιά το νέο σύστημα, το οποίο προβλέπει εξετάσεις από «τράπεζα θεμάτων» από την Α’ Λυκείου».
Μάλιστα, από το νέο σχολικό έτος θα λειτουργήσουν και νέες ειδικότητες στο ΕΠΑΛ Αλμυρού.
     Σύμφωνα με το αίτημα που κατέθεσε η Διεύθυνση του Σχολείου, αναμένεται από τη νέα σχολική χρονιά η προσθήκη του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας, για τον οποίο είχε γίνει εισήγηση με επισυναπτόμενα όλα τα απαραίτητα έγγραφα κατά το σχολικό έτος 2012-2013, καθώς και αυτή του Τεχνικού Μηχανικού Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικού Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Τομέα Μηχανολογίας, συναφής ειδικότητα της οποίας λειτουργούσε στην ΕΠΑΣ Αλμυρού.
     Στον ήδη υπάρχοντα τομέα Πληροφορικής, προτάθηκε η λειτουργία των ειδικοτήτων του τεχνικού Εφαρμογών Πληροφορικής και του τεχνικού Η/Υ και Δικτύων.
Τέλος, ζητήθηκε και η λειτουργία του Τεχνικού Αυτοματισμού.
     Σύμφωνα με στοιχεία που μας έδωσε ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού  Χρήστος Καλλές, το ποσοστό των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου που γράφτηκαν πέρυσι από το Σχολείο στο ΕΠΑΛ ήταν 11%, το οποίο αντιστοιχούσε σε επτά μαθητές σε σύνολο 60, ενώ φέτος ανέρχεται στο 30% και αντιστοιχεί σε 12 μαθητές σε σύνολο 42 και προσθέτει χαρακτηριστικά «το γεγονός αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαίο, αν όμως συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στα άλλα σχολεία, τότε κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων για το Γενικό Λύκειο και στο μέλλον που διαγράφεται δυσοίωνο για τους μαθητές».
     Μεγάλη δεξαμενή μαθητών για το ΕΠΑΛ αποτελεί το Γενικό Λύκειο Αλμυρού και οι μαθητές που αποφασίζουν μετά την ολοκλήρωση της Α’ τάξης να αλλάξουν Σχολείο και να συνεχίσουν στη Β’ τάξη του ΕΠΑΛ. Όπως τονίζει ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Γιώργος Καπράνας «το σχολικό έτος 2012-2013 έφυγαν από την Α’ τάξη του Γενικού Λυκείου 44 μαθητές για να συνεχίσουν στο δικό μας Σχολείο».
Μπάμπης Παπαρρίζος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου