Επικοινωνία

email: mail@1epal-almyr.mag.sch.gr Τηλέφωνα: Γραμματεία: 2422-0-23700, Διευθυντής: 2422-0-24757, Fax: 2422-0-24757, Ταχυδρ.Διεύθ: Οπλ.Ι.Βελέντζα & Μητάκου, 37100 Αλμυρός Μαγνησίας. Υπεύθυνος Ιστολογίου: Βαλκανιώτης Δημήτριος ΠΕ86 email: dvalkan@sch.gr

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΛΜΥΡΟΥ



Το 1ο ΕΠΑΛ ΑΛΜΥΡΟΥ στα πλαίσια της ενημέρωσης – γνωριμίας των μαθητών του με επαγγέλματα – δραστηριότητες διοργάνωσε επίσκεψη μαθητών του στο Βιολογικό Καθαρισμό Αλμυρού. Μετά από την αποδοχή του αιτήματός μας από την Δ.Ε.Υ.Α. Αλμυρού δύο ομάδες μαθητών μας επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014. Με την ομάδα πρώτη ομάδα συμμετείχαν τα τμήματα ΑΤΕ1 και ΓΨ με συνοδούς καθηγητές τους κυρίους Βαρδάκη Κωνσταντίνο και Τσιάντο Κωνσταντίνο, ενώ στη δεύτερη ομάδα συμμετείχαν τα τμήματα ΑΤΕ2, ΒΜΧ και ΓΜΧ με συνοδούς καθηγητές την κα Πισιώτη Αγγελική, τον κο Χατζηπλή Κωνσταντίνο, την κα Φλώρου Αποστολία και τον κο Μαγκλάρα Αθανάσιο. 

Εκεί συναντήσαμε τον υπεύθυνο μηχανολόγο της ΔΕΥΑ κο Στεργίου Δημήτριο καθώς και τον εκπρόσωπο της εταιρίας KAFSIS, που έχει αναλάβει την λειτουργία συντήρηση του βιολογικού καθαρισμού Αλμυρού, χημικό κο Στεργιούλη Παναγιώτη.
Η αρχική ενημέρωση από τους κους Στεργίου και Στεργιούλη

Ο κος Στεργίου μας ενημέρωσε ότι ο Βιολογικός καθαρισμός Αλμυρού λειτουργεί από το 2004 και πραγματοποιεί δευτέρου βαθμού επεξεργασία λυμάτων. Η δυνατότητα του είναι η επεξεργασία οικιακών λυμάτων πληθυσμού 18000 κατοίκων. Σήμερα έχουν συνδεθεί ο οικισμός του Αλμυρού και της Ευξεινούπολης και κάθε μέρα επεξεργάζεται οικιακά λύματα 1500 με 2000 τόνων που αντιστοιχούν σε 10000 κατοίκους. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνδεσης με τον Βιολογικό των οικισμών Σούρπης και Αμαλιάπολης, ενώ μελλοντικά θα συνδεθούν οι οικισμοί του Κροκίου και του Πλατάνου. 

Αν με την ένταξη αυτών των οικισμών η δυνατότητα του Βιολογικού εξαντληθεί, υπάρχει χώρος για τη δημιουργία και δεύτερης δεξαμενής η οποία θα αυξήσει την δυνατότητα του Βιολογικού να επεξεργαστεί οικιακά λύματα 28000 κατοίκων.

Στον Βιολογικό καθαρισμό Αλμυρού καταλήγουν και τα απόβλητα τυροκομείων της περιοχής αφού προηγουμένως έχουν υποστεί επεξεργασία στο χώρο των τυροκομείων για να είναι στο επίπεδο των οικιακών λυμάτων. Επίσης και τα βοθρολύματα τον γύρω περιοχών οδηγούνται με βυτιοφόρα για επεξεργασία στον Βιολογικό καθαρισμό.
Ενημέρωση από τον κο Στεργιούλη Παναγιώτη
Στη συνέχεια  ο χημικός κος Στεργιούλης Παναγιώτης μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις. Τα λύματα φθάνουν με τη βαρύτητα στο χώρο του Βιολογικού. Στη συνέχεια αφού στις ειδικές σχάρες κατακρατηθούν ότι δημιουργεί πρόβλημα στις αντλίες θα οδηγηθούν στην πρώτη δεξαμενή, όπου γίνεται η αφαίρεση των της βαρέων υλικών που κατακάθονται και των λιπών που επιπλέουν στην επιφάνεια της δεξαμενής. 



Στη δεύτερη δεξαμενή υπάρχουν τρεις φάσεις στις οποίες γίνονται α) η αποφωσφοροποίηση (αναερόβια διαδικασία, όπου μικροοργανισμοί καταναλώνουν τον φωσφόρο) β) η απονιτροποίηση (επίσης αναερόβια διαδικασία κατά την οποία απελευθερώνεται το άζωτο στην ατμόσφαιρα και γ) απομάκρυνση του οργανικού φορτίου (του άνθρακα δηλαδή) με παροχή αέρα στη δεξαμενή για να μετατραπεί ο άνθρακας σε διοξείδιο του άνθρακα και να φύγει στην ατμόσφαιρα.
Η δεξαμενή απομάκρυνσης του οργανικού φορτίου

Στη συνέχεια τα λύματα κατευθύνονται στη δεξαμενή καθίζησης όπου κατακρατείται όλη η λάσπη και το νερό κατευθύνεται στη δεξαμενή χλωρίωσης για να σκοτωθούν τα μικρόβια που υπάρχουν ακόμη. Η λυματολάσπη υπόκειται περεταίρω διαδικασία και ύστερα αποτίθεται στον ΧΥΤΑ Βόλου.


Το χλωριωμένο νερό στη συνέχεια οδηγείται άλλη δεξαμενή για να αποχλωριωθεί  και στη συνέχεια να οδηγηθεί με αγωγό στην ακτή του Παγασητικού και από εκεί με υποθαλάσσιο αγωγό τα λύματα οδηγούνται 300 μέτρα μακριά από την ακτή μέσα στη θάλασσα.
Οι μαθητές κοιτώντας προς τις δεξαμενές χλωρίωσης και αποχλωρίωσης

 Οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τους κυρίους Στεργίου και Στεργιούλη για την «φιλοξενεία» και την πλήρη ξενάγηση στους χώρους του Βιολογικού καθαρισμού Αλμυρού.

Στη συνέχεια οι μαθητές συνέταξαν έκθεση με τις εντυπώσεις που απεκόμισαν και τις πληροφορίες που συνέλεξαν, από την οποία αντλήθηκε και το κείμενο που αναρτούμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου