Επικοινωνία

email: mail@1epal-almyr.mag.sch.gr Τηλέφωνα: Γραμματεία: 2422-0-23700, Διευθυντής: 2422-0-24757, Fax: 2422-0-24757, Ταχυδρ.Διεύθ: Οπλ.Ι.Βελέντζα & Μητάκου, 37100 Αλμυρός Μαγνησίας. Υπεύθυνος Ιστολογίου: Βαλκανιώτης Δημήτριος ΠΕ86 email: dvalkan@sch.gr

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Με λαμπρότητα και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 με θέμα " Το 1821 συνεχίζει να μας διδάσκει και να μας εμπνέει".




Στην αρχή ο διευθυντής του σχολείου μας κος Καπράνας Γεώργιος ανέγνωσε το μήνυμα του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κου Αριστείδη Μπαλτά προς τις μαθήτριες και τους μαθητές για την 25η Μαρτίου 1821.

 Ένα σημαντικό απόσπασμα του μηνύματος λέει:

"... Όταν ο Ρήγας σχεδίαζε τη «Νέα Πολιτική Διοίκηση», δηλαδή το Σύνταγμα του κράτους που θα γεννιόταν με την επανάσταση, έλεγε ότι: «ο αυτοκράτωρ λαός είναι όλοι οι κάτοικοι του βασιλείου τούτου, χωρίς εξαίρεσιν θρησκείας και διαλέκτου, Έλληνες, Βούλγαροι, Αλβανοί, Βλάχοι, Αρμένηδες, Τούρκοι και κάθε άλλο είδος γενεάς». Λίγα χρόνια πριν, το επαναστατικό σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ξεκινούσε με μια συγκλονιστική φράση: «εμείς, ο λαός…». Αυτό που όχι μόνο λένε, αλλά κάνουν αυτές οι τρεις λεξούλες είναι το μυστικό των επαναστάσεων του Διαφωτισμού: όταν οι άνθρωποι παίρνουν την τύχη τους στα χέρια τους και θεσπίζουν την πολιτική ενότητά τους παύουν να είναι απλώς άτομα, γίνονται «ο λαός». 
Και στην προμετωπίδα του «Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδος», που συντάχθηκε στην Πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, το 1822, διαβάζουμε: «το Ελληνικόν Έθνος, το υπό την φρικώδη Οθωμανικήν δυναστείαν μη δυνάμενον να φέρη το βαρύτατον και απαραδειγμάτιστον ζυγόν της τυραννίας και αποσείσαν αυτόν με μεγάλας θυσίας, κηρύττει σήμερον διά των νομίμων παραστατών του, εις Εθνικήν, συνηγμένων Συνέλευσιν, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, την πολιτικήν αυτού ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν...».



Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν το χρονικό του αγώνα με ιδιαίτερες αναφορές σε βασικούς πρωταγωνιστές των προεπαναστατικών αλλά και των επαναστατικών χρόνων.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στον Ρήγα Βελεστινλή, τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, τον Μάρκο Μπότσαρη, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Κωνσταντίνο Κανάρη, την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας, τον Παπαφλέσσα, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά και τον Στρατηγό Μακρυγιάννη. 




Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το Μεσολόγγι και τον αγώνα των κατοίκων του μέχρι και την ηρωϊκή έξοδο. Η εορτή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.




Απήγγειλαν οι μαθητές-τριες: Γιάννη Αθανασία, Γκουντή Ελένη, Ζαντιώτη Θεοδώρα, Κουρεμάδη Φωτεινή, Μπογδανίδη Γραμματή, Μπουκώρου Κωνσταντίνα, Ξανθοπούλου Έφη, Τσαντίλας Ταξιάρχης, Φουντούκη Έφη.


Για την εκδήλωση συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Τακούδης Ηλίας, Κοτζαγιώτου Αποστολία, Φλεβάρης Αθανάσιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου