Επικοινωνία

email: mail@1epal-almyr.mag.sch.gr Τηλέφωνα: Γραμματεία: 2422-0-23700, Διευθυντής: 2422-0-24757, Fax: 2422-0-24757, Ταχυδρ.Διεύθ: Οπλ.Ι.Βελέντζα & Μητάκου, 37100 Αλμυρός Μαγνησίας. Υπεύθυνος Ιστολογίου: Βαλκανιώτης Δημήτριος ΠΕ86 email: dvalkan@sch.gr

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ....



Συγκρίσεις ….

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 έφτασε στα mail  του σχολείου μας ένα, με την υπουργική απόφαση που έλεγε:

«… Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, προκαλώντας το γνωστό φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου. Η έκλειψη θα είναι ορατή τόσο από την Αθήνα όσο και από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά εξαιτίας της θέσεώς μας στη Γη, ένα μόνο μέρος του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη κι έτσι η έκλειψη θα είναι μερική. Το φαινόμενο θα  λάβει χώρα για χρονικό διάστημα περίπου 2 ωρών και συγκεκριμένα από 10.39 πμ έως 12.49 μμ, με το μέγιστο της έκλειψης να συμβαίνει στις 11.43 πμ, οπότε και σχεδόν το 31% του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη.

Λόγω των σοβαρών βλαβών που μπορεί να προκληθούν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων παρακαλούνται όπως αναπροσαρμόσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα της 20ης Μαρτίου, προκειμένου όλοι οι μαθητές/μαθήτριες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης (10.30- 13.00).

 Κατά το ανωτέρω διάστημα είναι δυνατόν στις σχολικές μονάδες της χώρας να πραγματοποιηθούν δράσεις σχετικές με το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης…».

Αναπροσαρμόσαμε το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας, δεν έγιναν διαλείμματα και στο χρονικό αυτό διάστημα πραγματοποιήθηκε η 4η και η 6η διδακτική ώρα κανονικά και στο ενδιάμεσο διάστημα πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του σχολείου.


Στην εκδήλωση αυτή συνδεθήκαμε με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, απ’ όπου σε ζωντανή μετάδοση είδαμε την έκλειψη του Ήλιου. Παράλληλα ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας κος Κουτσικος Αθανάσιος - φυσικός - εξήγησε σε όλους μας μαθητές και εκπαιδευτικούς το φαινόμενο με μια αναλυτική ομιλία. 

Η εκδήλωση παρά το σύντομο της οργάνωσης κατά γενική ομολογία στέφθηκε με επιτυχία, αλλά στεναχωρηθήκαμε όλοι όταν μάθαμε το εξής από τις ειδήσεις:

«… Στο Βέλγιο τα παιδιά στα σχολεία έκαναν εδώ και δύο μήνες έρευνα, ομαδικές εργασίες και εκθέσεις (καλλιτεχνικές, επιστημονικές κλπ) για το πώς λειτουργεί το μάτι και η όραση (μεγάλο μέρος αφιερωμένο στις ζημιές που μπορεί να πάθει το μάτι αν κοιτάμε τον ήλιο κλπ). Η ίδια λογική συνεχίστηκε με την αστρονομία (έρευνες, εκθέσεις, εργασίες…). Πριν από μια βδομάδα μας ζήτησαν να δώσουνε από ένα ευρώ για κάθε παιδί για να αγοράσει το σχολείο προστατευτικά γυαλιά για όλα τα παιδιά. Σήμερα (20-3-2015) έχουν οργανώσει ημέρα αστρονομίας στο προαύλιο για να δουν την έκλειψη…».

Όμως δεν μας φοβίζει τίποτα, γιατί στο λήμμα Αρχαίοι Έλληνες Αστρονόμοι στη Wikipedia θα βρούμε πάνω από 80 ονόματα με κορυφαίους (για τον συντάκτη του άρθρου) τον Θαλή τον Μιλήσιο, τον Πυθαγόρα τον Σάμιο, τον Δημόκριτο τον Αβδηρίτη, τον Επίκουρο τον Σάμιο, τον Ηράκλειτο τον Εφέσιο και πολλούς άλλους. Τι να μας πουν οι φτωχοί Ευρωπαίοι. Ακόμη και το όνομά τους είναι Ελληνικό.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλά Ελληνόπουλα επιστήμονες στο εξωτερικό, που συνεχίζουν το έργο των Αρχαίων Ελλήνων και τιμούν τη χώρα μας.

Όμως κι αυτοί μαθητές στην Ελλάδα ήταν και χάρις στον ηρωισμό των Ελλήνων Εκπαιδευτικών, αλλά και στη δική τους προσωπική προσπάθεια φυσικά έφθασαν εκεί που είναι σήμερα.

Αλλά εις πείσμα όλων εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια για να εφοδιάσουμε τους μαθητές μας με όσο περισσότερες γνώσεις μπορούμε, αλλά πρωτίστως για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι για τον εαυτό τους αλλά και την κοινωνία γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου