Επικοινωνία

email: mail@1epal-almyr.mag.sch.gr Τηλέφωνα: Γραμματεία: 2422-0-23700, Διευθυντής: 2422-0-24757, Fax: 2422-0-24757, Ταχυδρ.Διεύθ: Οπλ.Ι.Βελέντζα & Μητάκου, 37100 Αλμυρός Μαγνησίας. Υπεύθυνος Ιστολογίου: Βαλκανιώτης Δημήτριος ΠΕ86 email: dvalkan@sch.gr

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Εκδήλωση στο 1ο ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σχολικού Εκφοβισμού



''ΔΩΣΕ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΘΥΤΗ-ΔΩΣΕ ΦΩΝΗ ΣΤΟ ΘΥΜΑ''

Την Τετάρτη 7/3/2018 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου εκδήλωση-ενημέρωση κατά του σχολικού εκφοβισμού με αφορμή την Παγκόσμια μέρα που έχει οριστεί μια μέρα νωρίτερα στις 6/3. Την εκδήλωση οργάνωσαν, συντόνισαν και διεκπεραίωσαν  οι εκπαιδευτικοί Αρχοντή Βασιλική, ΠΕ06 και Λυκίδης Ευστάθιος, ΠΕ17.04 , μέλη της Ομάδας Δράσης Πρόληψης (Ο.Δ.Π.) του σχολείου. 
 Για αρχή έγινε αναφορά στο θεωρητικό υπόβαθρο του φαινόμενου, δηλαδή δόθηκε ο ορισμός του Σχολικού Εκφοβισμού,  συζητήθηκαν οι μορφές που μπορεί να πάρει, τα χαρακτηριστικά του, ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές ενός περιστατικού κι έγινε διάκριση ανάμεσα στον εκφοβισμό και το πείραγμα. 
 Στη συνέχεια ακολούθησε μια διαδραστική συζήτηση με όχημα εκπαιδευτικό υλικό που δωρεάν παραχωρήθηκε από το 'Χαμόγελο του παιδιού'. Οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν  δυο αληθινά σενάρια σχολικού εκφοβισμού, το πρώτο αφορούσε διαδικτυακό εκφοβισμό  και το δεύτερο λεκτικό-σωματικό. Το ιδιαίτερα ξεχωριστό και ενδιαφέρον ήταν ότι τα είδαν μέσα από τα μάτια του θύτη, του θύματος και του θεατή προκειμένου να αποκτήσουν σφαιρική άποψη των περιστατικών και να καταλήξουν σε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή συμπεράσματα. Οι προβληματισμοί και τα εύστοχα σχόλια που ακολούθησαν επιβεβαιώνουν τόσο πόσο έχει αγγίξει το θέμα αυτό τους μαθητές. Η εκδήλωση έκλεισε με την από κοινού διαπίστωση ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις ταμπέλες σε πρόσωπα γιατί τελικά όλοι είμαστε εν δυνάμει θύτες, θύματα και παρατηρητές. 
 Ας δώσουμε, λοιπόν χέρι στο θύτη και φωνή στο θύμα. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε να θρέφουμε το  θεριό που λέγεται σχολικός εκφοβισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου